Skip links

Как да оползотворим времето си вкъщи?

Има ситуации, както сегашната карантира, когато повечето от нас ще си останат по домовете, и поради тази причина решихме да подоворим за това, което можем да правим през това врмеме. Обикновенно почивните дни като събота и неделя минавт неосетно, общо взето докато сготвим, изчистим, изперем и се разходим и времето е минало. Но в ситуация, при която имаме 14 дни на разположение, без право да излизаме навън и да се събираме с приятели, е време да помислим с какво да си уплътним времето. Не може само да гледаме телевизия и да ядем, а може да оползотворим времето максимално и то да не е пропиляно. Гледайте на това време, като време за себе си и за семейството.

Вместо да се чустваме като затворници или затворени в клетка, ето няколко идеи как да оползотворим времето си маскимално!

1. Четете книги

Вместо по цял ден да висите пред телевизора, сега имате достатъчно време да четете. Със сигурност имате някоя книга, чийто прочит сте отлагали дълго време, или книга на която сте се канили отдавна. Освен хартиени и електронни книги, ако не искате да си натоварвате очите, може да пробвате да слушате аудиокниги.

2. Пробвайте нови рецепти

Повечето от нас вече са се запасили с достатъчно храна, че да преживеят апокалипсис. Затова може да пробвате някоя нова и интересна рецепта, която отнема повече време за приготвяне. Готвенето с любимите хора може да е много весело. Може, например, да направите курабийки, или торта, или нещо друго интересно.

3. Правете упражнения

В интернет има десетки хиляди видеа с упражнения, за които не се изисква да сте във фитнеса. Пробвайте, например, йога. Тя успокоява ума и тялото ви, повишава тонуса. Веднага след това ще видите колко добре ще се почувствате. Но каквато и да е физическа активност е подходяща. Направете 10-15-20 минути упражнения о веднага ще усетите резултата и ще се почуствате тонизирани.

4. Запишете се на онлайн курс

Ако все сте си казвали, че искате да научите нещо ново, но нямате време да ходите по курсове, сега е подходящият момент. Запишете се на онлайн курс. Така хем ще инвестирате пари и време в самоусъвършенстването си, хем ще научите нещо ново, хем няма да си губите времето с глупости.

5. Подредете гардероба си

Пролетта е почти тук, което означава, че е време за голямото пролетно почистване. Сега е моментът да изхвърлите всички дрехи, които от години стоят в гардероба ви и не носите. Време да подредите килера.

6. Обадете се на близък човек, с който не сте чували отдавна

Вероятно и той е под карантина и се чуди какво да прави. Така ще имате време да наваксате, да го зарадвате и да се наприказвате.

7. Време за любими сериали и филми

Ако не си падате много по четенето, или все пак искате да разнообразявате, сега е моментът да се отдадете на домашно кино. Потърсете или се върнете към любими сериали, филми или поредици. Заредете се с пуканки и добро настроение и се наслаждавайте на малко релакс.

8. Време да помислите и подредите приоритетите си

Трудните моменти обикновенно карат хората да осъзнаят много неща. Възползвайте се от свободното време вкъщи, за да помислите над целите си, да си направите планове как да ги постигнете и да подредите приоритетите си. Направете списък с всички неща, които ще направите, като се върнете към нормален ритъм на живот.

9. Отдайте се на любимо хоби

Обичате да рисувате? Да плетете? Да пишете? Да танцувате? Да готвите? Развихрете се вкъщи и се опитайте да нарисувате онази картина. Винаги сте искали да напишете книга? Започнете!
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето уеб изживяване.